Forum
Katarzynki - Stok??wki pr??????kowane - Lineolated parakeets :: Forum :: Hodowla ajmarek pr???kowanych :: Katarzynki - Wasze hodowle |
|
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >> |
Matplaneta |
Go to page >> | |
Moderatorzy: administrator, tweetusia
|
Autor | Odpowiedzi | ||
dalbing |
| ||
![]() ![]() Zarejestrowany #28 Dołączył: Sun Jul 05 2009, 12:51amMiejscowo???: szczecin postów: 60 | Zgodnie z sugesti?, zak??adam swoim ka??kom nowy temat. Sigm? wzi?li??my "od ludzi", gdy mia??a oko??o p????tora roku. Postanowili??my j? oswoi?, bo poprzedni w??a??ciciele twierdzili, ??e si? nie da... Po p???? roku zachowywa??a si? jak rozpieszczony pies - spa??a w ??????ku i jad??a z naszych talerzy. Niestety pojawi?? si? problem - zacz???a znosi? jajka, mniej wi?cej co miesi?c. zastrzyki hormonalne nie pomaga??y, wi?c dokupili??my jej samczyka - Pi. Dalej jednak ptaki lata??y po pokoju swobodnie, jedynie na noc wraca??y do klatki. P????niej za??o??y??y gniazdo w szafie, ale zosta??y eksmitowane... Na pocz?tku marca moja parka doczeka??a si? potomstwa - pisklaki (trzy) chowaj? si? ca??kiem dobrze, ale Pi ??le znosi trudy ojcostwa - schud?? i nieco wylinia??. Pojawi?? si? jednak problem, Sigma dzisiaj znowu znios??a jajko. Ca??e szcz???cie, ??e j? przy??apali??my, bo zacz???a znosi? za ??????kiem. Zosta??a przeniesiona do budki (m??ode dosta??y osobn?) i tam wysiaduje. Ale co dalej? Wcale nam nie zale??y na masowej hodowli. Martwimy si?, ??e ptaki si? wyko??cz? tak cz?stymi l?gami. Zabranie budki nic nie da, bo gniazdo znajd? sobie gdzie indziej (ca??y czas lataj? swobodnie po pokoju). ![]() | ||
Powrót do góry | | ||
dalbing |
| ||
![]() ![]() Zarejestrowany #28 Dołączył: Sun Jul 05 2009, 12:51amMiejscowo???: szczecin postów: 60 | Jeszcze kilka zdj??.![]() ![]() ![]() | ||
Powrót do góry | | ||
administrator |
| ||
administrator![]() ![]() ![]() Zarejestrowany #1 Dołączył: Tue Nov 11 2008, 11:37pmMiejscowo???: PL postów: 788 | Jestem pe??na podziwu dla Was i papu??ek! I niech teraz zdziwi? si? ci, kt??rzy zaprzeczaj? jakoby oswojone papugi nie wychowywa??y potomstwa. Zaskakuj?cy jest jednak fakt, i?? Twoje katarzynki robi? to naprawd? cz?sto - chodzi mi o znoszenie jajek. My??l?, ??e problem znik??by po umieszczeniu ich w klatce bez budki, jednak to nie o to chodzi, przecie?? s? oswojone i mo??liwe, ??e w rogu klatki dochodzi??oby do kolejnych l?g??w. Widocznie samiczka czuje si? bardzo bezpiecznie i dobrze z wami, ale faktycznie cz?ste l?gi mog? j? os??abia?... Zastanowi? si?, co mo??na zrobi?, ale jak to bywa z natur? im bardziej si? czego?? od niej chce, tym bardziej dostajemy odwrotny wynik ![]() Wiecznie niezrozumia??e w przyrodzie jest to, ??e mo??na j???? zrozumie????. | ||
Powrót do góry | | ||
Lothar |
| ||
![]() ![]() Zarejestrowany #29 Dołączył: Wed Jul 08 2009, 01:13pmMiejscowo???: P??ock postów: 278 | ?adne papu??ki. Moje nawet nie chc? wychodzi? z klatki. Te?? w pewnym momencie mia??em problem z ponownymi l?gami. Zabra??em budk? i samiczka znios??a jajko na dnie klatki. Po tym jak je zabra??em wszystko si? uspokoi??o. No ale to wszystko w obr?bie klatki wi?c by??o ??atwiej. | ||
Powrót do góry | | ||
administrator |
| ||
administrator![]() ![]() ![]() Zarejestrowany #1 Dołączył: Tue Nov 11 2008, 11:37pmMiejscowo???: PL postów: 788 | Lothar ale Twoje nie lata??y po mieszkaniu, wi?c zabranie jajka z dna klatki raczej je zniech?ci??o, albo samiczka znios??a je, bo ju?? mia??a je w brzuszku, a w tym samym czasie budka jej znikn???a, wi?c nie mia??a gdzie znie??? jajka. Dalbing, mam wra??enie, ??e Twoja papu??ka i tak b?dzie znosi? jajka, mimo zabierania jej ich za ka??dym razem, mo??e w ko??cu si? zniech?c?? Wiecznie niezrozumia??e w przyrodzie jest to, ??e mo??na j???? zrozumie????. | ||
Powrót do góry | | ||
dalbing |
| ||
![]() ![]() Zarejestrowany #28 Dołączył: Sun Jul 05 2009, 12:51amMiejscowo???: szczecin postów: 60 | Na razie produkcja jajek idzie pe??n? par? - sa ju?? dwa, a po kuperku Sigmy wida?, ??e to jeszcze nie koniec... sigma zbytnio nie wysiaduje, ale ostatnio tez tak by??o, rozsiad??a si?, gdy by??y trzy jajka. Sigma jest zadowolona, tylko Piku?? ma przechlapane, bo nie do???, ??e j? dokarmia, to jeszcze m??ode wy??udzaj? od niego jedzenie, mimo, ??e przecie?? doskonale radz? sobie same. M??ode s? ju?? ca??kiem du??e - ka??de w innym kolorze. Niestety w og??le nie wiem, jak rozr????ni? p??e?. 5 ptak??w to dla nas stanowczo zbyt du??o, wi?c b?dziemy musieli dwa sprzeda? - najm??odszego (oliwkowego)chcemy zostawi?. ![]() ![]() ![]() | ||
Powrót do góry | | ||
dalbing |
| ||
![]() ![]() Zarejestrowany #28 Dołączył: Sun Jul 05 2009, 12:51amMiejscowo???: szczecin postów: 60 | I jeszcze jedno. Przeczyta??am gdzie??, ??e katarzynki trzeba rejestrowa? - od 2008 roku - czy to prawda? Je??li tak, to gdzie takie sprawy si? za??atwia? Szczerze m??wi?c nawet mi to wcze??niej do g??owy nie przysz??o. Sigm? wzi?li??my "od ludzi" chyba pod koniec 2007, ale Pikusia kupowali??my zesz??ego lata od faceta, kt??ry nic o rejestracji nie m??wi??. A jak ju?? wam truje, to jeszcze ostatnie pytanie - ile ka??ki ??yj?? | ||
Powrót do góry | | ||
Lothar |
| ||
![]() ![]() Zarejestrowany #29 Dołączył: Wed Jul 08 2009, 01:13pmMiejscowo???: P??ock postów: 278 | Hehe, pi?kne maluchy. To dobrze, ??e w innym kolorze - mo??ecie je ??atwo rozpozna? ![]() Ka??ki ??yj? oko??o 10 lat wi?c jeszcze wiele wspania??ych dni przed nimi ![]() Nie boicie si?, ??e rodzice mog? nie podo??a? wyzwaniu - szczeg??lnie, ??e niedawno odby??y l?gi ? Ja bym si? troch? obawia??. | ||
Powrót do góry | | ||
administrator |
| ||
administrator![]() ![]() ![]() Zarejestrowany #1 Dołączył: Tue Nov 11 2008, 11:37pmMiejscowo???: PL postów: 788 | Katarzynki ??yj? ??rednio od 10 do 14 lat. Papu??ki te podlegaj? rejestracji, odpowiednie papiery rejestracyjne otrzymasz w starostwie. Wiecznie niezrozumia??e w przyrodzie jest to, ??e mo??na j???? zrozumie????. | ||
Powrót do góry | | ||
administrator |
| ||
administrator![]() ![]() ![]() Zarejestrowany #1 Dołączył: Tue Nov 11 2008, 11:37pmMiejscowo???: PL postów: 788 | Lothar nie b??j si? ![]() ![]() Wiecznie niezrozumia??e w przyrodzie jest to, ??e mo??na j???? zrozumie????. | ||
Powrót do góry | | ||
Go to page >> | |