Forum

Katarzynki - Stok??wki pr??????kowane - Lineolated parakeets :: Forum :: Hodowla ajmarek pr???kowanych :: Porady

<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>
Pierwsza doba piskl?t
Moderatorzy: administrator, tweetusia
Autor Odpowiedzi
Gmorpi
Sun Aug 14 2016, 10:19pm
Zarejestrowany #137
Miejscowo???: Pruszk??w
Witam,
mam pytanie do os??b kt??re maj? do??wiadczenie z l?gami katarzynek. Jestem po dw??ch l?gach, niestety obu nieudanych Wyklu??y si? w sumie 3 kurczaczki i zawsze to samo - na drugi dzie?? rano pisklak le??y martwy. O co tu chodzi? Pierwszy wyklu?? si? po 18 dniach, mia?? na brzuszku ??lad po woreczku ??????tkowym. Powiedzmy, ??e wyszed?? za wcze??nie. Ale drugi i trzeci wygl?da??y dobrze. Robi??y wra??enie do??? du??ych, pokryte by??y ??adnym puszkiem. Co prawda nie by??y zbyt ruchliwe, nie wydawa??y ??adnych odg??os??w. Martwe piskl?ta mia??y puste wole. Przy ostatnim pilnowa??em wi?c, czy jest karmiony. Widzia??em wyra??nie wieczorem przez otw??r w budce jak samiczka go karmi. Po jakiej?? godzinie napcha??a sobie wole jab??kiem i pobieg??a zn??w go karmi?, czy skutecznie ju?? nie widzia??em. Rano pisklak martwy, wole puste :/ To s? pierwsze ich (i moje l?gi, ale co zrobi?, ??eby przy ew. nast?pnym l?gu piskl? prze??y??o t? pierwsz?, krytyczn? dob?. Mo??e p????niej ju?? jako?? p??jdzie... I jeszcze jedno, czy piskl? zaraz po wykluciu podnosi g??ow? i przemieszcza si? w budce? Czy je??li nie, to znaczy, ??e jest zbyt s??abe, ??eby prze??y??
Powrót do góry
administrator
Mon Jan 09 2017, 12:18am
administrator

Zarejestrowany #1
Miejscowo???: PL
Zacznijmy od pytania - jaka para przyst?puje do rozmna??ania ? Cz?sto mog? to by? wady rozwojowe / genetyczne i wiele innych czynnik??w zwi?kszaj?cych ??miertelno??? piskl?t. Nie rozmna??amy osobnik??w spokrewnionych, tych samych mutacji typu lutino/ ceramino czy pokrewnych. Wa??na jest temperatura, wilgotno??? i dieta - je??li rodzice s? niedo??wiadczeni to r??wnie?? mo??e to mie? wp??yw na nieumiej?tny odchod??w m??odych, przy drugim l?gu nie powinno by? a?? takiego problemu! Piskl? w pierwszej dobie jest w?t??e i bardzo s??abe, z trudem podnosi g????wk?, praktycznie tego nie robi, czasem niedo??wiadczone osoby mog? uzna?, ??e piskl? le??y martwe. Jedyna aktywno??? jest widoczna przy karmieniu, w pierwszych godzinach nie us??yszymy tez dono??nych g??os??w - piskl? jest na to jeszcze za ma??e. Niepokoi mnie opis, ??e piskl?ta u Ciebie w og??le nie wydawa??y d??wi?k??w - by? mo??e nie by??y do ko??ca rozwini?te? To bardzo dziwne...

Wiecznie niezrozumia??e w przyrodzie jest to, ??e mo??na j???? zrozumie????.
Powrót do góry
Gmorpi
Mon Jan 09 2017, 09:38pm
Zarejestrowany #137
Mutacje s? r????ne, ale wszystkie 4 ptaki pochodz? z jednej du??ej hodowli. Temperatura 22-23oC, wilgotno??? niska. Dieta bogata i urozmaicona, cho? z jedzeniem mieszanki jajecznej jest dramat.

Zastanawiam si? teraz jednak nad nieco inn? spraw?. Wszystkie ptaki by??y podczas l?g??w razem. Podczas drugiego l?gu samce zacz???y by? agresywne w stosunku do m??odszej samiczki (creamino) i musia??em je w ko??cu rozdzieli?. Obecnie mieszkaj? w du??ej pi?trowej klatce, osobno samczyki i samiczki. Naog???? wi?c si? nie widz?. Prawie codziennie po par? godzin lataj? luzem po pokoju, ale nie pa??aj? do siebie jak??? wielk? sympati?. Samiczki trzymaj? si? zwykle osobno, samczyki osobno. Zastanawiam si? wi?c, czy w nast?pnym sezonie w og??le dobior? si? w pary.

A moje pisklaki nie podnosi??y g??owy wcale i nie odzywa??y si?. Podczas karmienia to raczej samiczka bra??a w dzi??b g??ow? pisklaka i unosi??a do karmienia. Je??li jeszcze b?dzie okazja to z pewno??ci? dopilnuj?, czy wieczorem maj? pe??ne wole i jak trzeba b?dzie, to dokarmi? r?cznie, ale nie wiem, czy karmienie jest tu g????wnym problemem. Chyba jednak wychodzi na to, ??e po prostu by??y za s??abiutkie ??eby prze??y? Og??lnie moje samczyki s? wyra??nie wi?ksze i silniejsze od samiczek. M??odsza samiczka (creamino) w og??le robi wra??enie do??? delikatnej i w?t???j. Ale w zasadzie chodzi o l?g tej drugiej.

[ Edytowany Mon Jan 09 2017, 10:01pm ]
Powrót do góry
administrator
Mon Jan 09 2017, 09:42pm
administrator

Zarejestrowany #1
Czyli w jednej klatce podczas odchowywania m??odych by??y te?? inne papugi? Po dok??adniejszym opisie lub zdj?ciach mog??abym wi?cej doradzi?, teraz tak nie bardzo. Rozdzielenie par, kt??re wcze??niej by??y ze sob? to ??redni pomys??.

Powrót do góry
Gmorpi
Mon Jan 09 2017, 10:07pm
Zarejestrowany #137
Tak, wszystkie 4 ptaki by??y razem. Nie jestem w stanie powiedzie? z kt??rym samcem by?? l?g, bo obydwa jej ca??y czas towarzyszy??y. Creamino te?? si? pakowa??a ci?gle do budki, cho? za pierwszym razem jaj nie z??o??y??a. Za drugim razem obie samice mia??y jaja, ale creamino niezal???one. W trakcie drugiego l?gu oddzieli??em samce od samic. Innym rozwi?zaniem by??oby jedynie oddzielenie samej creamino. Inaczej ??le by si? to dla niej sko??czy??o.
Powrót do góry
administrator
Mon Jan 09 2017, 10:55pm
administrator

Zarejestrowany #1
St?d zawirowania, ptaki nie by??y ustabilizowane - mog??y by? w trakcie pr??by dominacji, zdeptania piskl?t niechc?cy - rodzice zaj?ci byli skupiskiem uwagi na tych ptakach, kt??re pcha??y si? do budki. St?d mog??y by? problemy z odchowaniem m??odych. Najlepiej sparowa? te 2 pary i pozwoli? im na l?gi w dw??ch osobnych klatkach

Powrót do góry

Przejdź do:     Powrót do góry