Forum

Go to page       >>  
Moderatorzy: administrator, tweetusia
Autor Odpowiedzi
akarka
Tue Oct 27 2015, 08:46am
Zarejestrowany #129
Miejscowo???: Krakow
Tydzie?? temu zamieszka??y u mnie 4 katarzynki. Jecha??am z my??l? o zakupie parki, ale by??y tak ??liczne, ??e ci???ko by??o si? zdecydowa?...
PS. Domek wyci?gni?ty bo wszystkie tam chcia??y siedzie? a by?? rozmiarowo dopasowany do 2 kasiek...

Powrót do góry
administrator
Wed Oct 28 2015, 08:24pm
administrator

Zarejestrowany #1
Miejscowo???: PL
Przepiekne, czy wszystkie sa niespokrewnione? Tez zawsze mam dylemat podczas zakupow

Wiecznie niezrozumia??e w przyrodzie jest to, ??e mo??na j???? zrozumie????.
Powrót do góry
akarka
Thu Oct 29 2015, 07:13am
Zarejestrowany #129
Ka??ki s? tegoroczne ale r????nych gniazd (hodowca ma 12 par l?gowych)- tak przynajmniej zapewnia?? mnie hodowca Wydaje mi si? i tak te?? dobierali??my, ??eby by??y 2 samczyki i 2 samiczki, ale o budce b?d? my??le? na wiosn?...teraz uczymy si? je??? kie??ki i r????ne warzywa i owoce (papryk?, kapust? w??osk?, brukselki i buraki skubi?, ale selera ani pietruszki nawet nie dotkn???y) chocia?? chyba i tak nic nie wygra z jab??kiem i marchewk?
Powrót do góry
SylwiaM.
Sun Nov 01 2015, 07:29pm
Zarejestrowany #118
Miejscowo???: ?omianki
Witajcie, gratuluj? zakupu.
Polecam do diety w???czy? broku??a - moje bardzo lubi?.
Powrót do góry
akarka
Mon Nov 02 2015, 06:01pm
Zarejestrowany #129
Pr??bowa??am, nie podszed??. Nabija??am na patyka szasz??ykowego, jab??ko, marchew i "nowo???"- kt??ra zwykle nie wzbudza??a zainteresowania. Teraz mam inn? taktyk? na nowe owoce i warzywa.
Co drugi dzie?? paputy dostaj? jeden nowy owoc/warzywo ale nie podaj? ju?? wtedy jab??ka ani marchewki. Mo??e buraki czy pomidory nie nale??? do super przysmaku, ale teraz przynajmniej widz?, ??e -z braku laku- s? zjadane

[ Edytowany Tue Nov 03 2015, 12:15pm ]
Powrót do góry
administrator
Tue Nov 03 2015, 11:32am
administrator

Zarejestrowany #1
Dok??adnie, trzeba kombinowa?, a mo??esz zdradzi? u kogo kupowa??a?? papu??ki?

Powrót do góry
akarka
Tue Nov 03 2015, 12:09pm
Zarejestrowany #129
Pan Marcin- Gorzyce (kiedy?? Radlin) .

Zastanawiam si? nad klatk?. Planowane by??y 2 ptaki i obecnie ca??a gromadka mieszka w klatce skrzynkowej 75x40x45. Poniewa?? w domu s? koty, klatka musi by? zabudowana. My??la??am o klatce Messi II (78x48x60)- i na ten wymiar zrobi? szafk?. T? przegrod? bym wyj???a. D??u??sza ni?? 80cm mi nie wejdzie, a wysokiej te?? nie chc?, bo ptakom zdarza si? spa??? z ??erdzi. Dobry pomys???
[link]
Niska skrzynkowa zosta??aby wykorzystana jako ewentualna l?g??wka...
Powrót do góry
administrator
Tue Nov 03 2015, 12:31pm
administrator

Zarejestrowany #1
Hm, du??o lepiej sprawdzi si? klatka z wysokim dnem, wed??ug mnie najlepsze na rynku s? teraz Hagen Vision i od d??u??szego czasu klatki te nie trac? na warto??ci, ??atwo si? je czy??ci i mo??na dokupi? basenik, budk? l?gow? ??atw? do mycia i doniczki podwieszane, w kt??rych mo??na uprawia? ro??linki, kt??re bezpo??rednio jedz? ptaki. Ja mam aktualnie 1 par? w klatce Hagen Vision model [link] Z takich kt??re s? jeszcze na topie to Ferplast:
[link]
[link]
Z du??ych mia??am podobn?, tylko r?cznie robion?: [link]

Powrót do góry
akarka
Tue Nov 03 2015, 06:03pm
Zarejestrowany #129
Klatka b?dzie zabudowana to nie b?d? ??mieci?. Obejrza??am wi?kszo??? klatek dost?pnych na rynku, r??wnie?? te zaproponowane
Hagen jest fajny, widzia??am t? klatk? na ??ywo, jednak minusem dla mnie jest to, ??e nie ma wysuwanych szuflad. Ca??? klatk? musia??abym wyjmowa? do sprz?tania. No i te karmniki na dole- mo??e i fajne, ale ptaki b?d? wola??y je??? na g??rze, zw??aszcza w obecno??ci drapie??nik??w ...poza tym metra?? powi?kszy??by si? jedynie o par? cm w g??r? w por??wnaniu z tym co maj? teraz...
Klatki ferplasta by??yby idealne, gdyby nie karmniki zewn?trzne i druty malowane na czarno- nie podobaj? mi si?. No i ta cena...
Klatka tak czy inaczej b?dzie w??o??ona do szafki- widoczny b?dzie tylko front. My??la??am, czy nawet nie zrobi? skrzynkowej tylko wi?kszej, ale nie znalaz??am odpowiednich front??w (rozmiar, brak dziur na karmniki)...
Dzi?ki za sugestie...jeszcze przemy??l?, ale chyba nie znajd? nic lepszego, spe??niaj?cego moje wymagania.
Powrót do góry
wrobelp
Wed Nov 04 2015, 12:27pm
Zarejestrowany #130
Miejscowo???: Warszawa
Klatka skrzynkowa to dobre wyj??cie, ale polecam przymocowa? wewn?trz jakie?? drabinki do wspinania. Katarzynki nie nale??? do ptak??w szczeg??lnie "lotnych" wol? si? wspina?.
Dodatkowo w samor??bce mo??na zrobi? dowolnie g???bok? szuflad?, dzi?ki czemu ptaki mniej ??miec?.
Odno??nie front??w w tej chwili na rynku s? firmy kt??re wykonuj? je na zam??wienie na dowolny wymiar, zar??wno z otworami na karmniki jak i bez, z drzwiczkami zasuwanymi (g??ra-d????) jak i otwieranymi do zewn?trz. Fronty s? dobrze wykonane i ocynkowane. Sam takie zamawia??em.
Polecam poszuka?. Nie podaj? namiar??w ??eby nie robi? reklamy.
Powrót do góry
Go to page       >>   

Przejdź do:     Powrót do góry