Forum
Katarzynki - Stok??wki pr??????kowane - Lineolated parakeets :: Forum :: Hodowla ajmarek pr???kowanych :: Katarzynki - Wasze hodowle |
|
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >> |
Kasia Kasiek i c??reczka |
Go to page << >> | |
Moderatorzy: administrator, tweetusia
|
Autor | Odpowiedzi | ||
hanusiek |
| ||
![]() ![]() Zarejestrowany #78 Dołączył: Sun Nov 13 2011, 05:52pmMiejscowo???: Gliwice postów: 127 | Almate! Jestem dobrej my??li. Klatka jest w miar? przystosowana do potrzeb niepe??nosprawnej papu??ki. Jest bardzo s??aba i chyba by??a wyg??odzona bo dzi?? bardzo ??apczywie jad??a jab??ko. Z ziarenkami sobie radzi. Ciesz? si?,??e je. Poda??am do wody Omnivit i za dwa dni dam kilka kropelek wapna. Ptaszyna jest bardzo rezolutna. Wczoraj wpada?? a w panik? jak tylko zbli??a??am si? do klatki a dzi?? o dziwo! obie katarzynki by??y o wiele spokojniejsze. Mog??am wymieni? wod? i poda? jedzonko. Z zaciekawieniem przygl?da??y si? moim porz?dkom przy drugiej klatce. Moje Kasie wykazuj? bardzo du??e zainteresowani nowymi lokatorami. Ca??y czas wisz? na ??cianie przylegaj?cej do ich klatki. Moniko! takie podcinanie chyba musi zrobi? fachowiec. Nie wiem czy znajd? kogo?? takiego. Powoli trac? wiar? w kompetencje niekt??rych weterynarzy. Specjalist??w od ptak??w ozdobnym w naszym mie??cie nie ma. Zreszt? mam uraz . Jednego ptaszka u??miercili mi podczas badania. | ||
Powrót do góry | | ||
hanusiek |
| ||
![]() ![]() Zarejestrowany #78 Dołączył: Sun Nov 13 2011, 05:52pmMiejscowo???: Gliwice postów: 127 | Moje dwie nowe katarzynki otzryma??y ju?? imiona. Samczyka nazwali??my Frugo a samiczka dosta??a imi? Pipi. Wydaje takie d??wi?ki podobne do pipczenia. Dzi?? po tygodniowej kwarantannie w osobnej klatce postawnowi??am przenie??c je do reszty katarzynek. Nowe Kasie zosta??y bardzo dobrze przyj?te ale zaobserwowa??m bardzo dziwne zachowanie Gucia. Gucio od razu zapa??a?? wielk? sympati? do Fruga i polubili swoje towarzystwo. Szkoda,??e zdj?cie lello nieostre ale one ca??y czas by??y w ruchu i ci???ko by??o mi je sfoci? z bliska. Ca??y dzie?? sp?dzi??y na takim mizianiu. Nigdy nie widzia??m takiej mi??o??ci u dw??ch samczyk??w. Zaczynam si? zastanawia? czy Frugo nie oka??e si? Fruzi?? ![]() [ Edytowany Thu Feb 13 2014, 12:16am ] | ||
Powrót do góry | | ||
hanusiek |
| ||
![]() ![]() Zarejestrowany #78 Dołączył: Sun Nov 13 2011, 05:52pmMiejscowo???: Gliwice postów: 127 | Wczoraj przy okazji generalnych porz?dk??w w klatkach wpad??am na pomys??,??eby udost?pni? kasiom drug? klatk?. Powsta??o na szybko tzw. tajemne przej??cie. Te ??obuzy momentalnie zczai??y o co chodzi i ju?? dzi?? buszowa??y w obu klatkach. ![]() ![]() | ||
Powrót do góry | | ||
administrator |
| ||
administrator![]() ![]() ![]() Zarejestrowany #1 Dołączył: Tue Nov 11 2008, 11:37pmMiejscowo???: PL postów: 788 | Z czego jest to przej??cie? Super, ??e papu??ki si? dogaduj?. Co do dziobka i specjalist??w, to fakt, mi te?? u??miercono cremino samczyka przez nieodpowiednie a w??a??ciwie niepotrzebne podanie leku. Natomiast z dziobem by??o tak, ??e przerasta?? mojej liliance, a chodz?c do weterynarza za 5 z?? wola??am sama zacz?? podcina? dzi??b, bo raz posz??am w tej sprawie i pani praktykantka ba??a si? podj?? tego zabiegu... Og??lnie posz??o to sprawnie, ale potrzebna jest druga osoba, przynajmniej dla mnie i lepiej robi? to cz???ciej, bo wtedy mniej si? nastresujesz i Ty i ptaszek. Bardzo zaniepokoi?? mnie opis miejsca, z kt??rego przywioz??a?? t? now? par?. Podejrzewam, ??e by??y tam nieszcz???liwe i raczej zaniedbywane, w por??wnaniu z reszt? ptak??w. Dowodem na to jest nie tylko p??ochliwo??? i panika, ale r??wnie?? to, ??e zna??y tylko ziarno... A przypalanie rozgrzanym czymkolwiek pazurka... to jakie?? dantejskie sceny... Rozjechane n????ki mog? by? efektem ??le wy??cielonej budki, podczas l?g??w. U mnie Bia??ka mia??a takie same n????ki, jednak nie mia??a problem??w z utrzymywaniem si? na ??erdkach i funkcjonowaniem w klatce. [ Edytowany Mon Feb 17 2014, 08:06pm ] Wiecznie niezrozumia??e w przyrodzie jest to, ??e mo??na j???? zrozumie????. | ||
Powrót do góry | | ||
hanusiek |
| ||
![]() ![]() Zarejestrowany #78 Dołączył: Sun Nov 13 2011, 05:52pmMiejscowo???: Gliwice postów: 127 | Przej??cie zrobi??am z grubego kartonu. Na zewn?trz jest oklejony tak? os??onk? zrobion? z bambusowych podk??adek na st????. Na rzazie prowizorka,??eby sprawdzi? czy zda egzamin. Musz? jednak zrobi? to ze sklejki ,gdy?? ka??kom mo??e przyj??? do g????wek zaj?? si? kartonikiem. Po paru dniach spokoju zacz???y si? drobne niesnaski w ka??koym stadzie. Jasno zielony samczyk okaza?? si? samiczk? i razem z Guciem stanowi? nieroz???czn? par?. Kaleka, kt??ra mia??a by? samiczk? okaza??a si? samcem i w ci?gu dnia towarzyszy jej Kiwi ale noc sp?dza samotnie w mniejszej klatce. Jest troszk? dyskryminowany przez reszt? towarzystwa. Przeganiaj? go z korowej tuby. Boi si? zej??? na d???? do jedzonka wi?c zielenin? dostaje pod dziobek. Do ziarenek chodzi do mniejszej klatki. Domownicy nazywaj? go Batmanem i chyba tak ju?? zostanie. Do wetrynarza wybior? si? jak papu??ka nabierze troszk? si??y. Mam nadziej?,??e szybko nauczy si? je??? kie??ki i warzywa od kasiek. Nasza Kasia jak przyjecha?? do nas te?? jad??a tylko ziarenka ale szybko nauczy??a si? si? od ka??ka je??? warzywa i owoce. | ||
Powrót do góry | | ||
administrator |
| ||
administrator![]() ![]() ![]() Zarejestrowany #1 Dołączył: Tue Nov 11 2008, 11:37pmMiejscowo???: PL postów: 788 | Zaczyna si? zapewne dob??r partner??w, a tak??e wyznaczanie swoich granic. Co do jedzenia, to na pewno si? to ustabilizuje, u mnie by??o podobnie, nawet do marchwi niekt??re musia??y si? przekona? ![]() ![]() Wiecznie niezrozumia??e w przyrodzie jest to, ??e mo??na j???? zrozumie????. | ||
Powrót do góry | | ||
administrator |
| ||
administrator![]() ![]() ![]() Zarejestrowany #1 Dołączył: Tue Nov 11 2008, 11:37pmMiejscowo???: PL postów: 788 | Jakie wie??ci z "frontu"? Wiecznie niezrozumia??e w przyrodzie jest to, ??e mo??na j???? zrozumie????. | ||
Powrót do góry | | ||
hanusiek |
| ||
![]() ![]() Zarejestrowany #78 Dołączył: Sun Nov 13 2011, 05:52pmMiejscowo???: Gliwice postów: 127 | Na ka??kowym froncie zapanowa?? rozejm. Faktycznie kasie podobiera??y si? w pary i k????c? si? tylko przy ??niadaniu. Batman z Kiwusi? noc sp?dzaj? w naro??nym domku. ??pi? takie przytulone do siebie,??e a?? mi??o patrze?. Natomiast jasnozielona katarzynka ca??y czas przebywa z Guciem. Patzr?c na par? katarzynek mo??na ??atwo zauwa??y? r????nic? mi?dzy samcem a samiczk? a w tym przypadku mam dylemat. Gucio jest samcem na 100 procent a jasnozielony Fruzio ma budow? typow? dla samca. Jest wielko??ci Gucia i taki sam kszta??t g??owy. Nie wiem czy w w??r??d ptak??w te?? zdarzaj? si? inne orientacje?:) Dzi?? do??c d??ugo odkurza??am pok??j w kt??rym stoj? klatki i ka??ki natychmiast zacz???y domaga? si? k?pieli. Zacz???y jedna za drug? zwisa? g??ow? w d????. Batman zwia?? na d??wi?k rozpylacza i tylko przygl?da?? si? kasiom przez dziurk? w korze. Moniko! Czy Twoje katarzynki te?? tak reaguj? na odkurzacz? | ||
Powrót do góry | | ||
administrator |
| ||
administrator![]() ![]() ![]() Zarejestrowany #1 Dołączył: Tue Nov 11 2008, 11:37pmMiejscowo???: PL postów: 788 | Oj z tymi jasnozielonymi to jest w??a??nie problem zawsze, u mnie edged jest nim, a teoretycznie to mia??a by? samica ![]() ![]() Wiecznie niezrozumia??e w przyrodzie jest to, ??e mo??na j???? zrozumie????. | ||
Powrót do góry | | ||
hanusiek |
| ||
![]() ![]() Zarejestrowany #78 Dołączył: Sun Nov 13 2011, 05:52pmMiejscowo???: Gliwice postów: 127 | Jak my??licie Facet czy panienka? ![]() | ||
Powrót do góry | | ||
Go to page << >> | |