Forum

Katarzynki - Stokówki prążkowane :: Forum :: Hodowla ajmarek prążkowanych :: Porady

<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>
Kiełki
Moderatorzy: Lothar
Autor Odpowiedzi
majusia10
sob lip 24 2010, 07:40
Zarejestrowany #48
Miejscowość: Brzeg
Witam!

Zacząłem hodować w domu kiełki. Zakupiłem kiełkownicę i kiełki przygotowuje w ten sposób, że przepłukuję je pod bieżącą wodą i następnie wrzucam na trzy poziomy. Następnie nalewam wodę i po tym jak zleci do ostatniego zbiornika - wylewam ją. Czynność tę ponawiam następnego dnia, lub przygotowując kiełki rano - także na wieczór. Niestety jednak na kiełkach pojawia się coś a'la pleśń - występuje ona praktycznie od razu na kiełkach pszenicy, na innych nie występuje wcale, albo pojawia się po dwóch dniach... Proszę o porady, czy to faktycznie pleśń, czy też opłukane kiełki mogą być podawane? Jeśli to pleśń to co źle robię?

Proszę również o info w jakiej postaci podawać kiełki - ja ich nie urywam, tylko podaje razem z ziarnem. Dobrze robie?

W załączeniu zdjęcia pokazujące mam nadzieję, że nie pleśń:

Pozdrawiam
Marcin
Powrót do góry
Lothar
sob lip 24 2010, 08:28

Zarejestrowany #29
Miejscowość: Płock
Pszenica ma to do siebie, że właśnie tak wygląda jak kiełkuje. Jak nie śmierdzi zgnilizną to jest ok.

Podawaj razem z ziarnem, moje praktycznie zielonej części nie ruszają (czasami tylko podziamgają), a najchętniej wyjadają to co w ziarnach się znajduje. Najlepiej chyba jest podawać jak ledwo co zaczyna wyrastać z ziarna - ale różnie to bywa i ja również w różnej formie podaje.

Acha, przed podaniem przepłukaj w zimnej wodzie i osusz tak żeby nie były mokre ani wilgotne.

[ Edytowany sob lip 24 2010, 08:29 ]
Powrót do góry
majusia10
sob lip 24 2010, 09:47
Zarejestrowany #48
Dzięki A jak taki nalot pojawia się na innych ziarnach (nie od razu jak na pszenicy, tylko na drugi-trzeci dzień) to też jest ok?

Do tej pory podawałem ziarna przepłukane, ale mokre. Będę więc osuszał
Powrót do góry
CBŚ
sob lip 24 2010, 11:03

Zarejestrowany #31
Miejscowość: Bielsko
Te kiełkownice są do dupy co bym w nią wsadził zawsze plesniejie i śmierdzi.
Jak dla mnie 35 zł wywalone w smietnik.
Powrót do góry
Lothar
nie lip 25 2010, 12:15

Zarejestrowany #29
Miejscowość: Płock
Hodowanie kiełków niesie za sobą ryzyko, że się nie udadzą. Jeżeli nie śmierdzą stęchlizną (zgnilizną) to można je podawać. Jednak nie zawsze się udają i to szczególnie w taka pogodę jak teraz. Dobrze jest wszystkie przemywać codziennie i płukać pojemniki (w taką pogodę).

Ja używam takiego samego naczynia i zazwyczaj kiełki są ok. Ale musisz pamiętać o tym żeby osuszyć je po przepłukaniu i podaniu ptakom. Ptaki tak samo jak ludzie nie powinny jeść mokrego jedzenia. Dla przykładu mogę podać zjedzenie przez człowieka jabłka i popicie wodą - spore prawdopodobieństwo do rozstroju żołądka.
Powrót do góry
Administratorka
nie lip 25 2010, 10:08

Zarejestrowany #1
Miejscowość: PL
To normalny wygląd kiełkujących ziaren, gorzej jeśli rzuca się taki "meszek" na wszystkie i zaczyna brzydko pachnieć. Dla kiełkowania pogody jakie mamy teraz są najgorsze, zresztą produkty w kuchni potrafią szybxiej pleśniec w taką pogodę. Kiełki osuszamy i podajemy papużkom. W fazie mlecznej są najlepsze i najbardziej wartościowe dla ptaków.

Wiecznie niezrozumiałe w przyrodzie jest to, że można ją zrozumieć.
Powrót do góry
majusia10
nie lip 25 2010, 10:11
Zarejestrowany #48
co znaczy faza mleczna?
Powrót do góry
Administratorka
nie lip 25 2010, 11:44

Zarejestrowany #1
Miejscowość: PL
faza mleczna - gdy nasiona są miękkie i zawierają więcej cukrów

Wiecznie niezrozumiałe w przyrodzie jest to, że można ją zrozumieć.
Powrót do góry

Przejdź do:     Powrót do góry